HEMIJA HRANE

Primjenjujemo naučni pristup pripremi
omiljenih jela
[ 7-14 godina ]
NAUČNI PROGRAM
Za savršeno jelo potrebni su savršeni sastojci. Kako ih dobiti? Naravno, naučnim putem! Istražićemo hemijske procese koji stoje iza uobičajenih namirnica i napravićemo sve što je potrebno za najbolju pizzu.
ZA 2 SATA VAŠE DETE ĆE:
1
Saznaće o fizičkim i hemijskim svojstvima hrane i pretvoriće namirnice u hranu
za um
2
Pokrenuće prehrambenu proizvodnju i savladaće najbolji način pripreme sira, majoneza i konzervisanih ananasa
3
Naučiće da razlikuje disperziju od emulzije, pasterizaciju od hermetizacije i prirodne aromatizatore od veštačkih
4
Uveriće se da bi bez hemije život bio tužan i neukusan
KAKO
SVE FUNKCIONIŠE?
sata
zanimljivog rada
tima
podeljena po uzrastu
dece
u svakom timu
laboratorije
kroz koje prolazi svaki tim
2
4
20
4
Deca se dele po uzrastu u 4 tima. Svaki tim provodi po 20 minuta u četiri laboratorije, gde formulišu i proveravaju hipoteze, sprovode eksperimente i donose zaključke. Program je potpuno interaktivan – svako dete samostalno izvodi zadatke. Za roditelje – duhovito naučno predavanje-kviz.

Važno! Pre početka programa organizujemo mali istraživački kviz. Dođite pola sata ranije kako biste se nam priključili.
ŠTA
VAS OČEKUJE?
PROGRAM ZA DECU OD 7 DO 14 GODINA
Našli smo se na naučno-kulinarskom takmičenju! Posetićemo četiri laboratorije, u svakoj od kojih ćemo stvoriti savršene sastojke – kako sa gastronomskog, tako i sa hemijskog aspekta.
VAŽNO! Cilj programa je da pokaže koje hemijske procese pokreće kuvanje. Ovo nije kulinarska, već hemijska radionica. Radićemo sa pravim namirnicama, ali rezultati eksperimenata ipak neće biti jestivi.
Laboratorija konzervacije
Istražićemo koliko su složeni naučni procesi iza tegle omiljenih delikatesa. Saznaćemo zašto se hrana kvari, kako šećer ubija bakterije i zašto konzervansi nisu nužno loši. Takođe, eksperimentalno ćemo odrediti najbolji način konzervacije ananasa i napraviti džepni vakuum.
Laboratorija fermentacije
Upoznaćemo se sa fizičkim i hemijskim procesima bez kojih nijedan proizvođač sira ne može. Saznaćemo gde u organizmu pronalazimo enzime i koja je njihova uloga, hemijskim metodama razložiti mleko na sastavne delove i promeniti strukturu proteina kako bismo dobili savršen sir.
Laboratorija emulgacije
Zavirićemo u strukturu majoneza i otkriti disperznu fazu i disperzionu sredinu. Saznaćemo šta to znači, odgovoriti na pitanje „Promućkati ili mešati?“ i pripremiti savršen sos sa hemijskog stanovišta.
Laboratorija aromatizacije
Istražićemo koje molekule su odgovorne za miris hrane, zašto tokom prehlade gubimo apetit i po čemu se prirodni aromatizatori razlikuju od veštačkih. Takođe, reprodukovaćemo Majarovu reakciju i shvatiti zašto se hrana tokom prženja prekriva primamljivom koricom.
ULAZNICE
Ulaznice se kupuju samo za dete, dok odrasli mogu besplatno prisustvovati programu sa istom ulaznicom.
3600 RSD
1 dete + 2 roditelja
KUPITE KARTU
KADA
PROMENE I POVRAĆAJ NOVCA
Ako se događaj ne održi u zakazanom terminu, ponudićemo novi datum ili mogućnost zamene za drugi događaj po vašem izboru.
— U slučaju bolesti deteta pre događaja, molimo vas da nas obavestite pre početka programa kako bismo mogli da pomerimo vašu posetu.
— Ako vam promena termina ne odgovara, možete zatražiti povraćaj novca, ali vas molimo da nas obavestite najmanje tri dana pre događaja.
Bulevar Vojvode Bojovica, 14.
Beograd, Srbija
Intellectum Academy
GDJE
UTISCI